De verbouwtips van Simone en Arthur die hun 19e-eeuwse woning compleet lieten verbouwen

Simone en Arthur wilden van hun 19e-eeuwse woning een ruime en moderne woning maken met veel licht. Een ruimte waar ieder gezinslid zich thuis zou voelen. Na een flinke verbouwing  – alleen de muren en het dak zijn gelijk gebleven – hebben ze dit ook gekregen. Simone: ´Het lijkt wel alsof de ruimte om ons heen is gegroeid, zo exact zijn onze wensen vertaald. Zonder Maarten was dit niet gelukt.´
In deze klantcase lees je hoe het stel de samenwerking met MN Architecten heeft ervaren, en delen zij bovendien hun verbouwtips.

Niet zelden staan de vriendjes en vriendinnetje van Arthur en Simones 3 kinderen aan de deur van hun woning aan de singel in Utrecht. Of ze weer mogen komen spelen in het souterrain waar het stel een speelparadijs voor de kinderen heeft ingericht. Hier staan de televisie en een tafeltennistafel, waar ze ook als gezin graag samen een balletje slaan. Arthurs favoriete plek is het kookeiland, waar hij graag met de krant en een kopje koffie de boel overziet. Simone geniet nog elke dag van het luxe hotelgevoel dat ze krijgt van hun slaapkamer met aanliggende ruime badkamer. Kortom: ieder gezinslid voelt zich op zijn of haar manier thuis in deze compleet nieuw ingedeelde herenhuis langs de singel.

Verbouwtip 1: Zoek een architect met wie het klikt

Na aankoop van de woning in 2019, zochten Simone en Arthur hulp bij het opnieuw indelen van hun 4 verdiepingen tellende woning. Ze kozen ervoor om met MN Architecten in zee te gaan. Dit vanwege de transparante offerte en het feit dat Maarten behalve als architect ook een rol kon spelen als bouwbegeleider. Want van bouwen hebben Simone en Arthur als leek geen verstand. En dit wilden ze liever uitbesteden aan een specialist die hun volledig kon ontzorgen.

Arthur: ´Maarten straalde vanaf het eerste moment rust, vertrouwen en stabiliteit uit. Een verbouwing is een zeer intensieve periode, waarbij je weet dat er altijd wel iets mis kan gaan. Dan is het prettig om met iemand samen te werken die én verstand heeft van zaken én zijn hoofd koel houdt. Verder is Maarten ook gewoon een prettig persoon in de omgang.´

Eén van de belangrijkste verbouwtips van Simone: kies een architect met wie het klikt. Het is toch degene aan wie je jouw droomwoning toevertrouwt, plus je brengt ontzettend veel tijd met elkaar door. Simone: ´Ik heb het moderniseren van onze woning ervaren als een cocreatie tussen ons en MN Architecten. Maarten heeft gevisualiseerd wat wij niet konden visualiseren en ook niet altijd exact onder woorden konden brengen. Hij luisterde goed en wist de informatie die nodig was om onze wensen te realiseren op een fijne manier uit ons te halen.´

Verbouwing weerdsingel Utrecht

Nadat duidelijk was hoe Simone en Arthur de woning wilden renoveren, was het tijd om een goede aannemer uit te kiezen. Arthur: ´Samen met Maarten hebben we een tender uitgezet. Maarten vergeleek de offertes van aannemers en hielp ons om de beste te kiezen. Om de 2 weken hadden we een bouwvergadering, waar Maarten ook als bouwbegeleider bij aanwezig was.

Arthur: ´Technisch de diepte ingaan moet je leuk vinden. Als je nooit eerder een verbouwing hebt gedaan, bezuinig dan niet op bouwbegeleiding. Het loont echt om daar een specialist en projectmanager bij te betrekken, zodat je zeker weet dat jouw wensen echt realiteit worden.´ Arthur en Simone geven toe dat ze soms geen idee hadden waar Maarten het met de aannemers over had. Er gingen veel vaktermen over tafel. Juist daarom vonden ze Maartens aanwezigheid en bouwkunde zo´n prettige aanvulling. Simone: ´Maarten weet waar hij over praat, hij begrijpt de problemen waar aannemers tegenaan lopen. Hij heeft zelf ooit ook leren bouwen tijdens zijn beroepsopleiding.´

Verbouwtip 3: Blijf bij het originele plan

Als je zo´n groot bouwproject aangaat als Simone en Arthur, is de voorbereiding van groot belang. Daarin wordt exact duidelijk wat de aanpak gaat worden, en wat de kosten zijn.
Eén van de verbouwtips van Arthur: blijf bij je originele plan. ´Als je gaat switchen dan weet je niet waar je in terecht komt. Met als gevolg dat de kosten oplopen. Zo wilden wij op het laatste moment toch nog een walk-in closet toevoegen op de 1e verdieping, terwijl de aannemers al rondliepen. Ook waren we niet tevreden met de afmetingen van het toilet. Dat is last-minute gelukkig nog aangepast. Natuurlijk moet je kleine tegenslagen altijd incalculeren, maar alle nieuwe wijzigingen kosten tijd én geld.´
Arthur raadt iedereen dan ook aan voor de zekerheid zo´n 15 procent extra in te calculeren voor onvoorziene zaken tijdens het bouwproces.

Verbouwen, het kan wél een feestje zijn!

QN1A2424 2 scaled 1

Tot zover de verbouwtips van het stel. Arthur en Simone hebben de verbouwing, op een aantal spannende momenten na, als ontspannen ervaren. Wat ook hielp is dat ze niet in de woning woonden terwijl de verbouwing gaande was. Toch reden voor een klein, corona-vriendelijk afsluitingsfeestje met Maarten toen ook het interieur was opgeleverd. Simone: ´Maarten bracht ons een fles champagne om dit traject samen af te sluiten. Leuk, om op deze manier een momentje te hebben om stil te staan bij hoe mooi het allemaal is geworden.´

Ze kijkt uit naar de zomer, wanneer ook de tuin, het balkon en de trap naar de tuin zullen worden gerealiseerd. En dan is hun droomwoning écht helemaal af.

wee 001 2 1

Verbouwtips voor jouw droomwoning

Wil jij jouw woning zo renoveren dat deze echt bij jou past? Dat is een hele mooie wens. Je vraagt je vast af waar je moet beginnen. Wat het gaat kosten, en hoe het allemaal gaat passen. Als je een architect zoekt die jouw wensen centraal stelt en jou compleet ontzorgt bij de bouw, dan zijn wij het bureau dat jou graag verder helpt. Hier kun je lezen wat hoe wij dit aanpakken.

We werken jouw bouwwensen graag tot in de puntjes voor je uit, maar misschien ben je nog niet zo ver. Met een kennismaking en vrijblijvend gesprek kom je al een heel eind. Laat ons eens met je meedenken.

Kennismakingsgesprek aanvragen

Wanneer wil jij starten met de verbouwing van jouw woning? En wat zijn jouw wensen? Als je daar een helder beeld van hebt, neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij plannen dan een kennismakingsgesprek met jou in waarin we jouw wensen inventariseren en je van ons alvast een aantal verbouwtips ontvangt.

Ik zie uit naar ons gesprek!

Maarten Nieuwenhuize

Maarten

Kan ik je helpen?
Neem vrijblijvend contact op voor een kop koffie of voor meer informatie. Ik help je graag in een kennismakingsgesprek.
maarten@mn-architecten.nl+31 (0)30 207 20 25
Wil je meer informatie over hoe we jouw project op weg helpen?