Woning op historische grond in Culemborg getransformeerd tot eigentijdse woonplek

Chantal (34) en Joris (39), een ondernemend stel met een passie voor bijzondere plekken en onroerend goed, hebben een opmerkelijke reis doorgemaakt om hun droomhuis te realiseren. Beiden zijn opgegroeid in Culemborg, waar ze nu een bed and breakfast runnen en Joris een managementpositie bij Canon Benelux bekleedt. Hun ondernemende aard bracht hen ertoe om een historische woning in een rijtje van monumenten aan te pakken en te transformeren tot een prachtige, moderne woonplek.

Een langverwachte vondst

De zoektocht naar een huis met historische waarde en renovatiemogelijkheden duurde lang, maar uiteindelijk kwam het perfecte pand op hun pad. Via een makelaar hoorden ze over een huis op een plek met een rijke geschiedenis, gelegen aan de rand van de binnenstad tegenover de kasteeltuin in Culemborg. Op deze plek stond ooit het kasteel van Culemborg, waardoor het een van de oudste en meest bijzondere straatjes van Culemborg is.

Hoewel het pand een sobere pastoorswoning uit de jaren 70 betreft, zagen Chantal en Joris er meteen het potentieel van in. Joris: ¨We hebben iets met bijzondere plekken en huisjes die speciale aandacht nodig hebben. We dachten: met behulp van de juiste architect gaan we er iets moois van maken!¨

mn architecten <

In de herfst van 2021 maakte het stel de beslissing: we gaan het kopen! Meteen daarna gingen ze op zoek naar de juiste architect en aannemer. Joris: ¨We benaderden 3 architectenbureaus en vroegen hen alle drie om een eerste schetsontwerp te maken. De aangeleverde ontwerpen waren allemaal echt bijzonder en lieten meteen de meerwaarde zien van een architectenbureau. MN Architecten had het historische karakter van de woning en de omgeving het beste begrepen. Maarten gaf ons ook inzicht in de benodigde zorgvuldigheid als het ging om de architectonische inpassing in de straat, waar ook de gemeente veel belang aan zou hechten. Want zonder vergunning kan het hele feest natuurlijk sowieso niet doorgaan. En dus was de keuze voor MN Architecten snel gemaakt.¨

Tegenslagen en doorzettingsvermogen

De verwachtingen van het project waren hooggespannen. Niet alleen de verwachtingen van Joris en Chantal, maar ook van de buren en de omgeving. In de eerste weken dat het stel rondliep in het huis, kregen ze al commentaar van de buren. De fletse baksteen, de blauwe kunststof kozijnen en horizontale belijning van het pand pasten helemaal niet in het rijtje van gemeentelijke en rijksmonumenten in de straat. Veel mensen die door het straatje fietsten, ergerden zich eraan, zo bleek. ¨Succes met dit project, we hopen dat jullie er iets moois van gaan maken, ¨ was het commentaar van één van de buren.

Een eervolle opdracht dus, om deze woning op te knappen. Echter, absoluut niet makkelijk, zo bleek. Vanwege het historische karakter stelde de welstandscommissie van de gemeente Culemborg zeer hoge eisen aan de verbouwing. Er waren momenten waarop het stel twijfelde of ze door moesten gaan. Vooral tijdens de Oekraïne-crisis, die ook de materiaalprijzen beïnvloedde. Bovendien werden ze geconfronteerd met onverwachte obstakels, zoals onduidelijke regelgeving over de mogelijkheden van beoogde uitbreidingen, flora- en fauna-onderzoeken en het oplossen van asbestproblemen, wat extra kosten met zich meebracht en zorgde voor uitdagingen in de planning. 

Joris: ¨We vonden de enorme onzekerheid aan het begin van het traject het zwaarste. Je hebt de aannemer en de architect al ingeschakeld, maar je weet niet of je wel mag gaan bouwen. Een tegenvaller met asbest of een beschermde vogel kan zomaar maanden vertraging opleveren. Pas toen de vergunning binnen was, konden we ontspannen en wisten we dat het écht ging gebeuren allemaal.¨

mn architecten

mn architecten

Eigentijds ontwerp met respect voor het verleden

In de 10 maanden die daarop volgden werd de woning compleet verbouwd.

Aan de voorzijde van het pand, is geïnspireerd op de gesloopte 19e-eeuwse woning- een uitbouw met topgevel gemaakt.  Hierdoor refereert de vorm van het volume aan andere panden in de straat en de oorspronkelijke woning op deze plek. Het ‘buitenblad’ rondom de woning is grotendeels verwijderd en vervangen door een volledig nieuw gemetselde buitengevel. Joris: ¨Het was een uitdaging om de juiste steen te vinden die goed in het straatbeeld paste, maar dankzij het vakmanschap van Maarten en MN Architecten hebben we de perfecte steen gevonden. De kleurtint van de bakstenen en de verticale raampartijen sluiten nu naadloos aan op de historische uitstraling van de straat.¨ 

Ook is de woning compleet verduurzaamd volgens nieuwbouwstandaarden. Door het grondig isoleren en toepassing van tripple-glas, een warmtepomp en zonnepanelen heeft het huis een A++ label gekregen.

Binnen in de woning vloeien de ruimtes mooi in elkaar over, elk met hun eigen functie, maar toch perfect met elkaar verbonden. In de uitbouw van 50 m² bevindt zich de woonkeuken, die op een lager niveau dan de rest van de woning is geplaatst. Hier is een indrukwekkende 8 meter brede trap geplaatst op de lijn van de oorspronkelijke achtergevel en die de bestaande woning met de in de uitbouw gelegen woonkeuken verbindt. De plafondhoogte van 3,70 meter wordt benadrukt door een grote schuifpui van 8 meter breed, een indrukwekkend geheel. Deze glazen wand biedt niet alleen een royaal uitzicht op de 35 meter diepe tuin, maar creëert ook een naadloze verbinding tussen binnen en buiten.

Het bijgebouw, eveneens ontworpen door MN Architecten, is multifunctioneel en volledig geïsoleerd. Het fungeert als een garage en schuur en heeft ruimte voor maar liefst 3 auto’s.

culemborg5

Samen genieten van het resultaat

Joris en Chantal vinden het resultaat een droom die werkelijkheid is geworden. Joris: ¨Het is helemaal geworden zoals we het hebben bedacht. Dat is ook wat we het meest hebben gewaardeerd in de samenwerking met MN Architecten. De vertaling van wat je zelf bedenkt naar een daadwerkelijk ontwerp, dat is natuurlijk de grootste troefkaart van een architect. Jouw gevoel en droom op papier te krijgen. Geef er maar eens vorm aan. Dat heeft Maarten écht heel erg goed gedaan. Dikwijls krijgen we de reactie: jeetje, wat heeft de architect hier een moeilijke klus geklaard.  Je kunt het ook helemaal fout doen hier.¨

Chantal heeft veel verstand van goede kleurcombinaties, en was richting Maarten daar dan ook vrij kritisch over, vertelt Joris. ¨Het resultaat klopt ook qua kleurstelling helemaal. De gevel en het interieur zijn heel mooi en tijdloos geworden, het lijkt alsof het er al jaren staat.¨

Hun favoriete plek in het verbouwde huis? De filmkamer in het hart van de woning. Ook zitten ze graag in het bloemkozijn, waar ze via het grote raam uitkijken op de kasteeltuin en het historisch straatje.

mn architecten

Het avontuur bracht het stel vele uitdagingen, maar ook waardevolle lessen. Het belangrijkste is dat Chantal en Joris elkaar als team ondersteunden en in elkaars kracht geloofden. En de juiste professionals aanhaakten. Samenwerking, doorzettingsvermogen en creativiteit hebben ervoor gezorgd dat hun droomhuis werkelijkheid werd.

Met de voltooiing van dit project hebben Chantal en Joris bewezen dat het realiseren van een droomhuis een reis is met pieken en dalen, maar dat het uiteindelijk de moeite waard is.

Ook bijzonder… Het stel krijgt tot op de dag van vandaag nog steeds veel complimenten over de woning van voorbijgangers en mensen uit de buurt. Joris: ¨Voorbijgangers bellen hier gewoon aan of starten een praatje als we in de tuin zijn om ons te vertellen hoe mooi ze het vinden!¨

mn architecten

Geïnspireerd door ons werk? Neem contact op!

Ontdek de toegevoegde waarde van MN Architecten voor jouw project. Bekijk ons portfolio van gerealiseerde projecten en leer meer over ons toegewijde team van creatieve geesten. Als je geïnspireerd bent door ons werk en met ons jouw eigen ambitieuze project te realiseren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we de benodigde stappen zetten richting het verwezenlijken van jouw project.

Kan ik je helpen?
Neem vrijblijvend contact op voor een kop koffie of voor meer informatie. Ik help je graag in een kennismakingsgesprek.
maarten@mn-architecten.nl+31 (0)30 207 20 25
Wil je meer informatie over hoe we jouw project op weg helpen?