Architectenbureau in Utrecht: zo verbindt MN Architecten de gebruiker met de omgeving

Architectuur draait om grenzen en ruimte. In alle onze ontwerpen zetten wij daarbij de wensen van de gebruiker centraal. Hierbij houden wij
uiteraard ook rekening met de omgeving en alle betrokken adviseurs. Wij zien onszelf als de klassieke ‘ bouwmeester’ die ervoor zorgt dat
alles klopt, voor zowel de gebruiker als de omgeving. In dit blog lees je hoe wij dit als architectenbureau in Utrecht aanpakken.

Architectuur: de juiste balans tussen ruimtes

Architectuur. Niet iedereen heeft er een hoge pet van op. Soms wordt architectuur gereduceerd tot ¨een sausje over het gerecht¨. Zo van: we hebben het allemaal al bedacht, maar laten we er ook nog even een architect naar kijken voor het uiterlijk.

Bijzonder, want wij voelen ons eerder als een top kok. Een professional die met liefde de beste ingrediënten uitkiest om een kloppend gerecht te
maken. Die weet welke ingrediënten welke bereidingswijze vragen en hoe de ingrediënten bij elkaar passen. Binnen de architectuur is het niet anders.

Een belangrijk middel daarbij is het onderzoeken van de plattegrond.

Voor ons vormt een plattegrond de puzzel waarin alle keuzes samenkomen. Je kunt namelijk maar één keer de verschillende vertrekken en functies verdelen over de beschikbare oppervlakte. De plek die je toebedeelt aan het ene vertrek, kun je niet meer toebedelen aan een ander. Schuif je een vertrek iets op, dan heeft dat meteen effect op de grootte en het gebruik van de andere ruimte.

weerdjesstraat mn architect Bijzonder vanzelfsprekend, vanzelfsprekend bijzonder: ons project aan de Weerdjesstraat in Arnhem.

Architectuur: een kwestie van een intensieve dialoog

Architectonische bouwwerken zijn altijd het resultaat van een intensief traject van communicatie en afstemming. Wij zien het bij projecten als onze taak om alle partijen aan tafel te krijgen en alle visies tot één logisch geheel te laten samenvloeien. Alleen dan bereik je een resultaat waar iedereen trots op kan zijn.

Stel dat je alleen aan een aannemer zou vragen hoe de woning eruit moet komen te zien. Dan krijg je een heel ander bouwwerk dan wanneer je dit enkel aan de gebruiker zou vragen. Of stel dezelfde vraag aan de omwonenden en de gemeente. Ook dan krijg je weer een heel ander antwoord.

Wij zetten als architectenbureau constant een andere bril op om alle belangen van de deeldisciplines inzichtelijk te krijgen. Omdat wij al jarenlang actief zijn in Utrecht, weten wij ook wat er speelt in de diverse wijken.

champagne 2 1 Tip van Simone en Arthur in hun verbouwde woning in Utrecht: kies een architect met wie het klikt. Het is toch degene aan wie je jouw droomwoning toevertrouwt, plus je brengt ontzettend veel tijd met elkaar door.

Architectuur: wanneer ieders wensen zijn gehoord

Het voordeel van een architectenbureau inhuren is dat een architect alle disciplines overziet. Omdat wij precies weten wat ieders belang is en daar vakinhoudelijk over mee kunnen praten.

Heb je enig idee met hoeveel zaken en partijen wij rekening moeten
houden bij het maken van een ontwerp? En welke belangen er spelen?

Hierbij zetten we het voor je op een rij.

De gebruiker

In onze ontwerpen staat de gebruiker centraal.

Aspecten waar wij onder andere rekening mee houden zijn:

– Een prettig en gezond binnenhuisklimaat
– Goede lichtinval
– Toegang tot een buitenruimte
– Slimme indeling en routing
– Privacy of juist veel mogelijkheden tot interactie
– Binnen-buitenrelatie
– Groen leven en energie-efficiënt wonen
– Projecten opleveren binnen tijd en budget

Soms zijn de belangen van de gebruiker tegenstrijdig met die van de omgeving. Of betekenen de wensen van de gebruiker directe overlast voor omwonenden. Het resultaat kan dan zijn dat de gemeente geen vergunning afgeeft. We proberen balans te brengen tussen diverse belangen. Omdat wij de eisen in de omgeving Utrecht goed kennen, houden wij daar in onze ontwerpen alvast zoveel mogelijk rekening mee.

De voorbijganger

Ieder bouwwerk is onderdeel van de openbare ruimte. De bouwwerken samen vormen ons straatbeeld. Ieder bouwproject vormt onderdeel van de openbare ruimte en moet dus niet alleen voordeel opleveren voor de gebruikers, maar ook voor de omgeving.

Daarom houden wij als architectenbureau ook rekening met wat wij noemen de voorbijganger.

De voorbijganger zelf heeft niet altijd een stem en zegje in het project, daarom stellen we onszelf bij elk bouwproject de vraag: past dit bouwwerk in de omgeving? Wij houden bij het ontwerpen dus rekening met de openbare ruimte en of het bouwwerk daar mooi op aansluit.

Wanneer er gebouwd wordt op een historische plek, dan stellen wij onszelf de vraag: past dit gebouw op deze historische plek? Hoe verhoudt het zich tot dat wat er al is? We gebruiken hier de welstandsnota als leidraad, omdat de monumentencommissie het project beoordeelt.

De bezoeker

Is het gebouw makkelijk toegankelijk? Ook voor rolstoelgebruikers? Nodigt het gebouw uit om naar binnen te gaan? Is het makkelijk om de weg te vinden? De bezoeker heeft in de ontwerp- en bouwfase mogelijk nog geen stem, maar wij houden er wel zoveel mogelijk rekening mee.

De aannemer

De aannemer kijkt zeer praktisch naar een ontwerp en stelt zichzelf de vraag: hoe gaan we dit slim bouwen? In welke volgorde? Hoe ingewikkeld en dus kostbaar is het om dit ontwerp te realiseren? Welke materialen worden er gebruikt? Wat bouwen we op de bouwplaats en welke onderdelen laten we prefab maken?

‘MN Architecten heeft ons geholpen met het vergelijken van offertes van aannemers om de beste te kiezen. Wij hadden vaak geen idee waar de aannemer het over had, maar Maarten wel. Er gingen veel vaktermen over de tafel. Maarten weet waar hij over praat, hij begrijpt de problemen waar aannemers tegenaan lopen. Hij heeft zelf ooit ook leren bouwen tijdens zijn beroepsopleiding.´

Zo gingen Simone en Arthur om met het kiezen van een aannemer. 

De installateur

Een woning is pas af wanneer ook alle installaties erin zijn verwerkt. Denk maar aan de radiatoren, vloerverwarming, warmtepomp, zonnepanelen en en warmtepompboiler, de ventilatiekanalen of riolering.

Een installateur kijkt met compleet andere ogen naar een bouwwerk. En stelt vragen als: waar plaatsen we de kanalen voor ventilatie? Waar gaat de riolering naar beneden?

Een goede architect houdt rekening met de installaties en de eisen van de installateur en integreert deze in het ontwerp.

De bouwfysicus

Een bouwfysicus heeft een adviserende functie bij een bouwproject en kijkt naar alle factoren die van invloed zijn op een gezond en goed werk- en leefklimaat. Denk aan de invloed van licht, lucht, vocht, geluid en warmte in een gebouw. Comfort dus.

De bouwfysicus stelt vragen als: hoe is de akoestiek van deze ruimte? Ontstaat er geen condens? Is de geluidsisolatie naar de buren voldoende? Over deze zaken gaan we als een architect de dialoog aan, en integreren we de adviezen in het ontwerp.

De energieadviseur

Een energieadviseur kijkt waar het mogelijk is om energie te besparen en stelt vragen als: hoeveel isolatie moet er in de gebouwschil worden aangebracht? Hoe wordt het gebouw duurzaam verwarmd? Gaan we werken met bodemwarmte, een pellet kachel of een lucht-water warmtepomp? Je raadt het al: ook bij de energieadviseur winnen wij advies in over de slimste oplossing.

De constructeur

Een constructeur ontwerpt en rekent de draagconstructie zoals kolommen, balken, vloeren en wandendoor. En stelt vragen als: is het gebouw sterk genoeg om wind op te vangen en de sneeuwbelasting op het dak? Is bouwwerk het stabiel? Wat voor fundering is er nodig? Ook met deze vragen houden wij al rekening in het ontwerp, en integreren het uiteindelijke constructie-ontwerp.

De architect

Piramides. Aquaducten. Badhuizen. Kerken. Musea. Met de meest uitgekiende constructies zijn deze, soms ogenschijnlijk eenvoudige bouwwerken, gemaakt. Op het eerste oog zie je niet welke complexe (bouw)processen eraan ten grondslag liggen. En dat is precies wat een architect doet: een gebouw, ruimte of detail reduceren tot de essentie van wat het zou moeten zijn. Zodat de bedoeling van het gebouw, krachtig tot uiting komt.

Het is de taak van de architect om keuzes te maken. Om een concept op tafel te leggen, een ontwerp waarin alles samenkomt. Elk bouwwerk is een samenspel van wensen, en zaken om rekening mee te houden. Een architect begint met de vraag hoe de gebruiker het bouwwerk ervaart. Denk aan daglichttoetreding, binnen-buitenrelatie, routing en de bruikbaarheid van het gebouw. Daarnaast neemt een architect de wensen van alle andere betrokken disciplines mee in het ontwerp. Wij kennen de belangen van de gebruiker(s), de omwonenden, de gemeente en ook de nevenadviseurs. Wij schuwen deze wensen niet, maar zoeken juist  interactie op met als doel om de juiste oplossing te vinden.

maarten Maarten: ‘Vaak voel ik mij een beeldhouwer die lucht mag gebruiken als materiaal zodat er ruimte ontstaat.’

Wonen en werken in een kloppend gebouw?

Bij MN Architecten zien wij een gebouw als de sokkel van het kunstwerk ‘het leven’. Een sokkel is dienstbaar en laat het kunstwerk stralen, en vraagt niet meer aandacht dan nodig. Als architect is het onze taak om de gebruiker en omgeving met elkaar te verbinden. Daarom stellen wij het comfort van de gebruiker centraal in onze ontwerpen.

Heb jij behoefte aan een plek waar alles klopt? Ben jij op zoek naar meer (visueel) comfort voor jouw woning of werkruimte? Zie jij de meerwaarde van een architectonisch ontwerp en bouwbegeleiding bij het (opnieuw) indelen van een gebouw, woning of werkruimte?

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek!

Kan ik je helpen?
Neem vrijblijvend contact op voor een kop koffie of voor meer informatie. Ik help je graag in een kennismakingsgesprek.
maarten@mn-architecten.nl+31 (0)30 207 20 25
Wil je meer informatie over hoe we jouw project op weg helpen?