Circulaire renovatie Overhoop Utrecht

In opdracht van woongroep Overhoop heeft MN Architecten het ontwerp gemaakt voor de circulaire renovatie en transformatie van een woon- en winkelgebouw aan de Camera Obscuradreef in de wijk Overvecht in Utrecht. De leegstaande winkelpanden zijn deels verbouwd tot woningen en bieden in de gewijzigde situatie plaats aan een buurthuis en een weggeefwinkel.

Het gebouw is gebouwd in de jaren ’60 in het zogenaamde Intervam bouwsysteem, de architectuur ervan kenmerkt zich door een eenvoudige structuur waarin betonnen kaders met kozijnvullingen en dichte gemetselde zijgevels het beeld bepalen.

Uitgangspunt van het renovatieplan is het verbeteren van de thermische isolatie van de gebouwschil zonder het architectonische karakter van het gebouw aan te tasten. De oorspronkelijke dieptewerking in de gevel door de overdekte entrees is in ere hersteld. Het dak is voorzien van een dakterras, sedum en 65 zonnepanelen, en is toegankelijk gemaakt door twee nieuwe dakopbouwen.

De renovatie is bijna bijna uitsluitend uitgevoerd met hergebruikte- en duurzame bouwmaterialen en de werkzaamheden zijn onder toezicht van de aannemer deels door vrijwilligers uitgevoerd.

Meer informatie over dit project in deze en deze blog! In de aflevering ‘Onbetaalbare huizen’ van het televisieprogramma ‘Hollandse Zaken’ komt dit project voorbij, kijk deze aflevering hier terug.