Transformatie vrijstaande woning Culemborg

Is dit een nieuwbouw woning? Nee, het is een verbouwd huis! Met een knipoog naar het 19e-eeuwse woonhuis dat ooit op deze plek stond, maar in de jaren ’70 werd gesloopt. De woning uit 1973 (gebouwd als pastorie) viel uit de toon in deze straat met bijna uitsluitend monumentale panden net buiten de oude Binnenstad van Culemborg tegenover de kasteeltuin, en stond te koop in 2021. De nieuwe bewoners vielen op deze mooie plek en wilden de woning flink verbouwen.

Het ontwerp voor de verbouwing is geïnspireerd op de oorspronkelijke 19e-eeuwse woning. Zo is bijvoorbeeld het uitspringende volume met kap aan de voorzijde teruggebracht. De woning gaat nu meer relatie aan met de omgeving door een volledig nieuwe gemetselde buitenschil met een meer verticale gevelindeling. De lichtere rollagen refereren aan de spekbanden van de oorspronkelijke woning en de aangrenzende panden, maar wel in een eigentijdse architectuurtaal.

Er zijn ook uitbreidingen aan de achterzijde van de woning gerealiseerd, namelijk een dakopbouw en een luchtige uitbouw met grote schuifdeuren en een hoog plafond. Achterin de tuin is een nieuw bijgebouw gerealiseerd. De woning is geïsoleerd conform de nieuwbouweisen en wordt volledig verwarmd met een warmtepomp.

Het resultaat is een moderne, volledig verduurzaamde woning die in deze straat nog steeds een vreemde eend in de bijt is, maar er wel iets beter tussen past.

In ons blog ‘Eigentijds bouwen in historische context’ meer informatie over dit project