Verbouwing Koepelkerk Arnhem

De Koepelkerk op het Jansplein in Arnhem uit werd gebouwd in 1837 en is een Rijksmonument. De kerk is al jaar en dag in gebruik door de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Arnhem. In opdracht van de kerkgemeente maakten we een verbouwplan zodat de kerk op tal van punten beter en breder gebruikt kon worden.

De Koepelkerk is een zogenaamde ‘centraalbouw’ met een achtkantige plattegrond en een ronde kerkzaal met twee balkons. In 1977 is het interieur van de kerk ingrijpend gewijzigd, de vloer van de kerkzaal werd tussen de kolommen verhoogd, zodat daaronder half verdiept een ontmoetingsruimte kon worden gemaakt. In de zone rondom de kerkzaal is de vloer op de oorspronkelijke hoogte gebleven en hierin zijn in 1977 vergaderruimten, keuken en toiletten zijn geplaatst. De routing naar de kerkzaal was door deze indeling moeizaam, er waren opstoppingen in de verkeersruimte na de samenkomsten.

Het verbouwplan draaide om het het aanpassen van de ingreep uit de jaren ’70, en tegelijk het gebouw multifunctioneel bruikbaar en toegankelijker maken. Door de ruimtes rondom de zaal weg te halen ontstond er een doorgaande royale foyerruimte. Rondom de zaal geplaatste trappen bieden toegang aan de kerkzaal en het souterrain. De nieuwe foyer functioneert als ontmoetingsplek voor de kerkgemeente, maar tevens als intermediair tussen het Jansplein en de kerkzaal. De foyer verbind de buitenwereld met de intieme erediensten, en drukt zo de wens van openheid en laagdrempeligheid uit van de kerkgemeente.

In het ontwerp is veel aandacht uitgegaan naar de keuze van materialen en kleuren. Historisch onderzoek naar kleurgebruik is uitgevoerd. Nieuwe toevoegingen en ingrepen zijn herkenbaar, maar passend bij het monumentale karakter van de kerk. Gezocht is naar een ingetogen maar warme uitstraling, zonder dat het gebruik of de gebruiker wordt overstraald. Het gebouw is daarmee dienstbaar aan het gebruik en de gebruiker.

In 2013 is de renovatie beloond met de Willem Diehlprijs (publieksprijs).

Architect Maarten Nieuwenhuize (oprichter van MN Architecten) werkte als projectarchitect aan dit project ten tijde van zijn loondiensttijd bij Van de Looi en Jacobs Architecten.

Meer informatie over dit project in deze en deze blog! In de aflevering ‘Onbetaalbare huizen’ van het televisieprogramma ‘Hollandse Zaken’ komt dit project voorbij, kijk deze aflevering hier terug.


  • Opdrachtgever: Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Arnhem