Transformatie schoolgebouw naar begeleid wonen Utrecht

In de binnenstad van Utrecht ontwierpen we de transformatie van een voormalig schoolgebouw naar een gebouw geschikt voor begeleid wonen. Onze opdrachtgever verleend 24-uurs zorg op maat aan de bewoners in het gebouw.

Het pand is gebouwd in 1907 als ‘Meisjesschool der Parochie van St. Dominicus’ met 9 schoollokalen over twee verdiepingen. Het gebouw bestaat uit twee vleugels rondom een binnenplaats, welke aan elkaar verbonden zijn door royale verkeersruimte en een indrukwekkend trappenhuis.

Elk voormalig schoollokaal is getransformeerd tot twee compacte woonruimtes. De royale hoogte van de lokalen wordt benut, over de helft van de oppervlakte is een tussenvloer aangebracht. Aan de gevelzijde van de woning is een vide gelegen waardoor een ruimtelijk effect ontstaat en het daglicht tot ver in het appartement kan vallen. De oude ‘zusterkamer’ wordt getransformeerd tot centrale woonkamer, met uitzicht op de patio.

De royale verkeersruimte in het gebouw wordt gebruikt als ontmoetingsruimte. De wijzigingen in het gebouw zijn zo minimaal en terughoudend mogelijk ontworpen, waar mogelijk wordt het gebouw weer in originele staat teruggebracht. In totaal zijn er 20 woon-zorgeenheden gerealiseerd, daarnaast één beheerderswoning en ook één studentenhuis waarvan de bewoners een taak hebben in de zorgverlening aan andere bewoners.

Meer informatie over het project vind je op de website van de zorgaanbieder D1907, klik hier


  • Opdrachtgever: Dominicus 1907 B.V., volg de link voor meer informatie over het project
  • Adviseur bouwfysica: Integraal Omgevingsadvies
  • Adviseur installaties: Leever installatie adviseurs
  • Adviseur constructie: M-constructies
  • Aannemer: Nagtegaal B.V.