Houtskeletbouwwoning Deventer

De opdrachtgevers wonen momenteel in een huis met hoge plafonds, hoge ramen en kamers en-suite met monumentale allure. De karakteristieke woonbeleving die dit geeft wilden ze graag meenemen naar dit nieuwbouwhuis.

Gekozen is voor een herkenbaar en eenvoudige hoofdvolume met een steile dwarskap. De begane grond is in 3 zones met elk een eigen plafondhoogte opgedeeld, waarbij de plafondhoogte oploopt naar de achterzijde van de woning. Dit geeft een maximale daglicht-toetreding aan de woonvertrekken en onderscheid deze ruimtelijk van elkaar. De eetkamer is het middelpunt van woning en ligt als een ‘deel’ in het midden van de woning. De ‘deel’ verbind de verschillende ruimtes van de woning met elkaar, en vormt een ruimtelijk eenheid met de erker en het royale- en lichte trappenhuis.

De erker en het trappenhuis steken aan weerzijden van het hoofdvolume uit, en breken de lengte van het huis. Op de verdieping zijn er drie vloerniveaus die de plafondhoogte beneden volgen. Dit geeft elke ruimte haar eigen karakter. Boven de ouderslaapkamer is geen zoldervloer aanwezig, en is daardoor een indrukwekkend hoge ruimte, de dakramen geven uitzicht op de sterrenhemel. Op zolder is een bordes boven de trap aanwezig waar een rustig zitje gemaakt is om nog van de late zon te genieten.

De gevels zijn gemaakt van restmateriaal, van een op maat gemaakte betonplaat voor een groot kantoorgebouw in Duitsland. De platen worden blind bevestigd en zijn grijsbeige van kleur. De platen geven de woning een stoere, kloeke uitstraling. Raamopeningen zijn diep geplaatst en scherp uitgesneden in de gevel door achter de gevel gedetailleerde kozijnen. Het casco van de woning is volledig in hout vervaardigd.