Woning verduurzamen: de 5 meest effectieve stappen

Wil jij graag minder energie verbruiken en groener leven? Slim, want daarmee vergroot je jouw wooncomfort, het is gunstig voor de portemonnee én je stoot ook minder CO2 uit. In dit blog geef ik jou samen met duurzaamheidsadviseur Kees Stap van Energiepaleis tips hiervoor. Het mooie is: je kunt vandaag nog starten met duurzamer leven!


Als architect zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om woningen zo te bouwen en te verbeteren zodat jouw manier van leven het milieu minimaal belast. 

Door bij de verbouwing gebruik te maken van circulaire materialen bijvoorbeeld. Maar ook door goed te kijken naar hoe je als bewoner of gebruiker van een gebouw het energieverbruik kunt verlagen. Hierbij laat ik mij dikwijls adviseren door duurzaamheidsadviseur als Kees Stap van Energiepaleis.  Voor het renovatieproject Overhoop was hij ook onderdeel van het bouwteam en heb ik samen met hem een flinke energiebesparing kunnen realiseren voor de woongemeenschap. 

 

Woningeigenaren kunnen nog zoveel meer doen om hun woning te verduurzamen! Niet iedereen weet alleen hoé. Daarom delen wij onze kennis via dit blog, in de hoop dat deze ook jou bereikt!

 

1. Isoleer jouw woning tegen kou en warmte

 

woning verduurzamen

 

De eerste stap naar duurzamer wonen is een kwestie van ervoor zorgen dat je woning minder energie hoeft te verbruiken. De energiebehoefte verminderen, wordt dat ook wel genoemd. Dat is veruit de goedkoopste én meest impactvolle stap die je kunt zetten. 

 

Hoe je dat doet? Het is een kwestie van je woning goed isoleren. De muren, de vloer, het dak en de wanden. Oftewel: alle oppervlaktes die blootgesteld worden aan de weersomstandigheden, wij noemen dat ook wel de woningschil.

Vergelijk het met jezelf zo aankleden dat jouw lichaam minder energie hoeft te steken in het warmhouden of koel houden van jouw lichaam. Dat is niet anders voor een gebouw. Zodat er in de winter weinig warmte verloren gaat en de woning in de zomer niet teveel opwarmt. 

 

Maatregelen voor het isoleren van jouw woning kunnen zijn:

 

        Zorg dat er geen kieren in je woning zijn; 

        Investeer in muurisolatie, zoals voorzetwanden of spouwmuurisolatie;

        Isoleer je dak, aan de binnen- of de buitenzijde van het dak;

        Breng vloerisolatie aan wanneer de vloer grenst aan de kruipruimte;

        Vervang het oude enkele of dubbele glas door modern hoog rendement glas.

 

Wat ik als architect bij een nieuwbouwwoning of renovatie vaak doe, is slim ontwerpen op de zon. Zo positioneer ik in mijn ontwerpen de ramen op zo´n manier dat deze in het voordeel werken van het comfort en energieverbruik. Door het maken van raamopeningen in de op de zon gerichte gevels haal je de laagstaande winterzon diep in je woning, en door kleine raamopeningen aan de noordzijde voorkom je warmteverlies door de raamopeningen. Wel vragen de open gevels op de zuidzijde actieve- en/of passieve zonwering om oververhitting in de zomer tegen te gaan.

 

Bouwen met de natuur zou je dat ook kunnen noemen.

 

2. Grijp natuurlijke onderhoudsmomenten aan om jouw woning te verduurzamen

 

Als eigenaar van de woning wil je jouw woning natuurlijk goed onderhouden. Daarbij kom je in de loop van de jaren allerlei problemen tegen. Van rotte raamkozijnen tot een lekkend dak. Dergelijke zaken komen nooit gelegen, maar horen er wel een beetje bij. Plus je kunt ze gebruiken als momenten om jouw woning beetje bij beetje te verduurzamen. 

 

Denk aan:

  1. Duurzame oplossing voor daklekkage, verouderde dakbedekking is dakisolatie;
  2. Vervang een oud raamhout of verrotte kozijnen door duurzaam modern hoog rendement glas en goede rubber tochtprofielen;
  3. Is het tijd om de buitenzijde van de woning te pleisteren? Breng er dan meteen een isolatielaag onder aan;
  4. Is er sprake van problemen in het voegwerk of slechte wanden? Pak de wanden goed in met isolatiemateriaal;
  5.  Ga je aan de slag met de zolder? Breng dan isolatie aan tegen het hellend dak;
  6. Last van een koude vloer? Je raad het al: kies opnieuw voor isolatie!

 

Zo grijp je natuurlijke onderhouds- of verbouwmomenten in jouw woning aan om te kiezen voor verduurzamen van je woning.

 

3. Investeer in (duurzaam) wooncomfort

 

woning verduurzamen

 

Behalve woningeigenaar zijn is jouw huis ook jouw thuis. De plek waar jouw kinderen opgroeien en waar je mooie momenten beleeft met vrienden en familie. Daarom is het goed om naast het onderhoud van de woning ook goed te kijken naar jouw leefgewoontes. 

 

Hoe kun je jouw woning zo inrichten zodat deze maximaal wooncomfort biedt? Dit gaat verder dan de keuze voor meubels en aankleding. Het is een kwestie van je woning zo inrichten en vormgeven zodat deze zich bij wijze van spreken meebeweegt met jouw routines en gewoontes.

 

Om dit scherp te krijgen zou ik het liefst als architect een weekje willen meedraaien in het huishouden van al mijn klanten. Want iedere locatie heeft weer andere specifieke kenmerken. De ligging van een gebouw bijvoorbeeld: waar komt de zon op? Waar komt de wind vandaan? Hoeveel omgevingsgeluid is er en waar komt dan vandaan? Daarnaast ben ik ook nieuwsgierig naar hoe iemand leeft en gebruik maakt van de ruimtes in de woning. 

Hoe meer ik weet over de locatie en de woonwensen,  hoe meer ik daar rekening mee kan houden in het ontwerp. 

 

Vragen die je jezelf kunt stellen om jouw woongedrag in kaart te brengen zijn:

 

  • Wat is de ideale binnenhuistemperatuur?
  • In welke ruimte wil ik de meeste tijd doorbrengen?
  • Wil je kunnen werken in je huis?
  • Hoeveel wil ik meekrijgen wat op straat gebeurt?
  • Ben je een keukenprins of afhaalkoning?
  • Wil je grote gezelschappen kunnen ontvangen?
  • Hoeveel ruimte wil ik geven aan spelende kinderen en tieners?
  • Hoe belangrijk is de (relatie) met de tuin?
  • Waar berg ik mijn fiets op en mijn spullen?

 

4. Voer duurzame verbeteringen gefaseerd door

 

Een valkuil in het willen verduurzamen van de woning vaak voorkomen is dat we het vaak snel te groot maken. We willen het meteen compleet goed doen, vaak ook vanuit een idealistisch oogpunt. Dat is natuurlijk een heel mooi streven, maar niet voor iedereen praktisch haalbaar. De ambitie blijkt dan vaak groter dan de portemonnee het toelaat. Hierdoor verdwijnen de ´must haves´ (oftewel de eisen) veel te vaak naar het lijstje ´nice to haves´ (de wensen).

 

Liever zie je het verduurzamen van een woning dus als een proces. Een stappenplan dat je gefaseerd doorvoert. Een duurzaam Rome is niet in één dag gebouwd.

 

Wat daarvoor nodig is, is een goed initieel plan. Een plan waarin je alvast voorsorteert op toekomstige verduurzamingen.  Kees: ´Zo kun je bijvoorbeeld nu alvast investeren in het goed isoleren van je woning en daar pas later een warmtepomp of zonnepanelen aan toevoegen. Je hebt dan toch al een stap in de goede richting gezet en de juiste randvoorwaarden gecreëerd voor duurzamer en energiezuiniger leven.´

 

Er zijn tal van aanbieders in de markt die jou kunnen helpen bij het opstellen en uitvoeren van dit plan. Architecten én energieadviseurs, zoals Groenpand.nl en natuurlijk Kees zelf via Energiepaleis

 

Wat ik als architect prettig vindt in de samenwerking met Kees is dat hij de diverse scenario´s op conceptueel én praktisch niveau naast elkaar kan leggen. Dat maakt het kiezen makkelijker, ook voor mij als architect. 

 

5. Wek zelf duurzame energie op

 

woning verduurzamen

 

Heb jij het energieverbruik in jouw woning al behoorlijk teruggebracht? Dan ben je klaar voor de volgende stap: het zelf opwekken van duurzame energie. 

Deze stap is iets kostbaarder en vergt een grotere bereidheid om te investeren. Op de langetermijn verdien je de investeringen er vaak wel uit, door de lagere energierekening en de waardestijging van jouw woning.


Daarnaast bestaan er ook diverse gemeentelijke en overheidssubsidies waarmee je de vaak vrij hoge startkosten kunt betalen. Banken, zoals de Triodos Bank, financieren een groene verbouwing van een woning ook mee in de hypotheek. Dus daar kun je ook nog aan denken.

 

Welke manieren zijn er om duurzame energie op te wekken?

 

  • Zonnepanelen aabrengen is één van de manieren om zelf duurzame energie op te wekken.  De meeste huishoudens kunnen met 10-12 panelen op hun dak voldoende stroom opwekken voor hun eigen huishouden.  De panelen gaan erg lang mee, wel meer dan 20 jaar. Met de besparing op de elektriciteitsrekening zijn de kosten vaak binnen 10 jaar terug verdiend.

 

  • Een zonneboiler. Als je jouw woning compleet van het gas af hebt gehaald, maar nog wel graag warm wilt douchen dan kun je denken aan een zonneboiler. Breng je een paneel aan op het dak dan wordt dat ook wel een zonnecollector genoemd. Die maakt gebruik van zonlicht om het water te verwarmen.

 

  • Een warmtepomp is een andere optie om jouw woning te verwarmen. Wat de waterpomp doet is de warmte en energie uit lucht of het grondwater in de bodem halen. De grond is in de winter namelijk warmer dan de buitenlucht. Deze energie kun je gebruiken om jouw woning op natuurlijke wijze te verwarmen. 

 

  • Je kunt warmte terugwinnen uit de lucht die wordt afgevoerd uit je woning door het ventilatiesysteem. Deze warmte kun je hieruit onttrekken om hier de woning weer mee op te warmen.

 

Tot zover onze tips over hoe je voortaan duurzamer kunt wonen en leven. Hopelijk kun je hiermee verder in jouw zoektocht om duurzamer te leven!

 

Wil jij investeren in het verduurzamen van jouw woning?

 

Ben jij benieuwd hoe jij jouw bestaande woning kunt verduurzamen?

 

Klop dan gerust aan bij Kees Stap. Als ervaren adviseur, gespecialiseerd in het verduurzamen van gebouwen, kan hij jou helpen met het zetten van de eerste stappen om jouw bestaande woning beetje bij beetje te verduurzamen.

 

Wil je een duurzaamheidsslag maken in jouw bestaande woning en ben je benieuwd welke maatregelen je daarvoor kunt nemen? Neem dan contact op met Kees via info@energiepaleis of via het contactformulier van zijn website

 

Sta je aan de vooravond van een wat groter verbouwproject en wil je jouw (monumentale) woning of een pand renoveren op duurzame manier? Klop dan eerst even bij mij aan. Samen met Kees kan ik een plan maken over hoe we dat voor jou het beste kunnen doen. Iedere situatie is weer anders. 

 

Als dat is wat je zoekt, vul dan het formulier in en dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Je mag ook een e-mail sturen naar info@mn-architecten.nl om een intakegesprek in te plannen waarin ik je alvast een aantal extra tips kan geven en we de mogelijkheden kunnen bespreken. 

 

    Neem contact op

    1. Naam

    2. Email

    3. Bericht

     

    We zie uit naar het gesprek!

    Maarten Nieuwenhuize en Kees Stap