Wanneer een gebouw er eenvoudig uitziet dan weet je dat er hard is gewerkt

 

De term minimalisme heeft bij mensen vaak de associatie met saai, kaal of leeg. Maar wist je dat eenvoudige bouwwerken vaak geniaal in elkaar zitten? Want een eenvoudig en logisch gebouw maken vergt van een architect en het ontwerpteam veel creativiteit, vakmanschap, kennis en communicatievaardigheden.

 

Piramides. Aquaducten. Badhuizen. Met de meest uitgekiende constructies zijn deze, ogenschijnlijk eenvoudige bouwwerken, gemaakt. Op het eerste oog zie je niet welke complexe (bouw)processen eraan ten grondslag liggen. 

 

En dat is precies wat een architect doet: een gebouw, ruimte of detail reduceren tot de essentie van wat het zou moeten zijn. Zodat de bedoeling van het gebouw, krachtig tot uiting komt.

 

Hedendaagse architecten die begrijpen hoe je gebouwen eenvoudig en minimalistisch kunt maken zijn: Peter Zumthor, David Chipperfield, John Pawson. Nederlandse voorbeelden: Kaan Architecten, Paul de Ruiter en Cepezed. Aan hun architectuur is vaak niet méér toegevoegd dan het strikt noodzakelijke, zonder saai te zijn of voorspelbaar. De architectuur van Pawson bijvoorbeeld is zó minimalistisch, dat zelfs lichtschakelaars ontbreken. Dat gaat natuurlijk best wel ver.

 

pawson house

Pawson house van architect John Pawson in Londen (Foto: Todd Eberle)

 

 

 

Op je gemak zijn wanneer het allemaal klopt

 

Ken je dat, dat wanneer je een gebouw binnenloopt en alles klopt?

 

Eenvoudige ruimtes hebben vaak als effect visual comfort, oftewel rust en comfort voor het oog. Een bepaalde mate van duidelijkheid, waarin het oog, de geest en het lichaam op hun gemak zijn.

 

Mari Kondo, de Japanse opruimgoeroe, heeft ervoor gezorgd dat het principe van minimalisme in de woning de massa heeft bereikt. ‘Door datgene weg te doen wat je ideale levensstijl niet ondersteunt, ontstaat er ruimte voor om jouw dierbare bezittingen de aandacht te geven die ze verdienen,’ zegt ze. Duidelijke keuzes maken zodat je kunt leven op de manier waarop jij écht wilt leven.


Eenvoud gaat dus over keuzes durven maken. Durven weglaten. En uiterst beheerst spelen met de ingrediënten als licht, ruimte, vorm en materiaal.

 

Vind je het lastig om dit zelf te doen? Dan kan een goede architect helpen om het gebouw waar jij woont en werkt passend te maken bij jouw levensstijl. Door jou te helpen kiezen wat belangrijk is voor jou. Zodat je je op je gemak voelt en jouw plek precies weergeeft hoe jij denkt over wonen, werken en recreëren, dus over het leven in het algemeen. Daarbij helpen wij ook om dit praktisch uitvoerbaar te maken, binnen de  regelgeving, gestelde tijdslijnen  en het beschikbare budget.

 

meubilair

 

Foto van ons project voor vast meubilair voor een woning in Utrecht 

 

 

 

Vanzelfsprekend bijzondere, krachtige architectuur

 

Bij MN Architecten maken wij ook ogenschijnlijk eenvoudige bouwwerken. Zoals we het onze klanten ook wel uitleggen: onze architectuur is bijzonder vanzelfsprekend, maar ook vanzelfsprekend bijzonder.

 

Een voorbeeld daarvan is ons project aan de Weerdjesstraat in Arnhem. Omdat deze plek is gelegen aan de binnenring van de stad, heeft het een hoge geluidbelasting. Onze oplossing? Glasplaten (voorzetramen om het geluid tegen te houden) die vlak in de gevel zijn gelegd. Het effect is dat je de hemel maximaal weerspiegeld ziet, in zeer sterk contrast met het massief ogende metselwerk. Hier zit heel veel denkwerk achter. Niet alleen over hoe je dit kunt maken, maar ook over hoe de appartementen geventileerd kunnen worden ondanks de geluidsbelaste gevel.   

De gevel toont ogenschijnlijk eenvoudig, maar ondanks deze ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid zit hier ontzettend veel denkwerk, finetuning en engineering achter.

 

weerdjesstraat

Bijzonder vanzelfsprekend, vanzelfsprekend bijzonder: ons project in de Weerdjesstraat in Arnhem.

 

Een integrale oplossing maken is eigenlijk aan de slag gaan met een cocktailshaker. Er één mooi geheel van maken vraagt gevoeligheid en veel kennis van de architect. 

 

Een ander voorbeeld van een eenvoudig vanzelfsprekend, maar daardoor jouw bijzonder project, is de vernieuwde woning van Erwin en Elsbeth in Ede. Hier hebben we ervoor gezorgd dat de bestaande oppervlakte van de woning en de nieuwe uitbouw naadloos in elkaar overlopen. Door één plafondhoogte te realiseren, voel je niet waar de grens ligt tussen oud en nieuw. Door die eenvoud terug te brengen en de basis neutraal te houden, ontstaat er ruimte voor speelsheid. Door de daklichten die we plaatsten bijvoorbeeld, nu de sieraden van het huis. Ook gaven we met het eiken hout rondom het bloemkozijn extra jeu aan het ontwerp.  

 

ede

Foto: architectonische uitbouw woning in Ede. Lees in dit blog hoe de eigenaren dit traject hebben ervaren.

 

 

 

Tips om een ruimte kloppend te maken

 

Niet iedere architect kan zomaar een minimalistisch kloppend gebouw maken. 

 

Wanneer je een gebouw simpelweg versimpeld, dan kan er een stijlloos gebouw ontstaan. Of wanneer een architect te veel basale geometrische vormen of patronen met veel herhaling gebruikt, dan kan het saai worden. Spanning ligt, met als liefde en haat, direct naast verveling. 

 

Een van de manieren waarop wij de spanning opbouwen is door de gebruiker mooie bewegingen door de ruimte te laten maken. Hoe? Door lange looplijnen te maken bijvoorbeeld, en doorzichten een logische plaats in het gebouw te geven. Dit principe hebben wij onder andere toegepast bij het zojuist toegelichte project van een verbouwing van een 2 onder 1 kap woning Ede. Door de gangdeur te verplaatsen, heb je vanaf het moment dat je de woning binnenkomt in de hal een doorzicht op de tuin. Dit is een voorbeeld van iets weglaten waardoor het gebouw minimalistisch en toch spannend is.

 

 

Any fool can make something complicated

 

Michelangelo heeft ooit mooi omschreven hoe de investering in het maken van een kunstwerk samenhangt met het uiteindelijke zichtbare resultaat. ‘Een kunstwerk moet eruit zien alsof alle moeite die de maker erin heeft geïnvesteerd, er ook weer aan is onttrokken’, zei hij. 

 

Zijn uitspraak doet denken aan wanneer je Messi ziet voetballen. Hij is zo goed, dat het lijkt alsof voetballen vanzelf gaat. Alsof iedereen het zomaar kan.  Maar het tegenovergesteld is waar. Iets er eenvoudig uit laten zien, of dit nou een sportieve prestatie is, kunst, architectuur of muziek, kost juist veel creativiteit,  discipline en moeite.

 

Zoals zanger Woody Guthrie het uitdrukte:  ‘Any fool can make something complicated. It takes a genius to make it simple.’

 

En zo is het ook wanneer je een architect in de arm neemt voor een bouwproject, na de eerste schets loop je namelijk vaak al aan tegen allerlei vragen en uitdagingen. 

 

Maar dát is juist de meerwaarde van een architect inhuren. Die kan in één gebaar een krachtig antwoord geven op een huisvestingsvraagstuk of de behoeftes van jouw team en bedrijf. Ogenschijnlijk lijkt het allemaal simpel, maar er gaat veel creativiteit, energie, bloed, zweet en tranen schuil achter een kloppend en vanzelfsprekend  bouwwerk. 

 

Het is een kwestie van ambitie, doorzetten, nieuwe wegen bewandelen. En vakkennis inzetten, want alleen een vakman weet wat er nodig is om een bouwkundige oplossing en een gebouw kloppend te maken. Als je een architect kiest, zorg dat diegene ook een goede projectmanager kan zijn. Een echte bouwmeester, of bouwregisseur, die de taal van de andere adviseurs en de aannemers spreekt, en goed  laat samenwerken. Een architect die stimuleert, zoals wij het altijd zeggen dat alle betrokken professionals ‘zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten’. 

 

Wanneer alle disciplines synchroon samenwerken in een bouwproject, en als alle betrokken partijen nét dat stapje extra zetten dan krijg je een gebouw dat er vanzelfsprekend uitziet, zinnenprikkelend is én eenvoudig in elkaar zit. 

 

En ogenschijnlijk moeiteloos is gemaakt.

 

 

Wonen en werken in een kloppend gebouw?

 

Bij MN Architecten zien wij een gebouw als de sokkel van het kunstwerk ‘het leven’. Als architect is het onze taak om de gebruiker en omgeving met elkaar te verbinden. Daarom stellen wij het comfort van de gebruiker centraal in onze ontwerpen.

 

Heb jij behoefte aan een plek waar alles klopt? Ben jij op zoek naar meer visual comfort voor jouw woning of werkruimte? Zie jij de meerwaarde van een architectonisch ontwerp en bouwbegeleiding bij het (opnieuw) indelen van een gebouw, woning of werkruimte?

 

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek!

 

 

Meer lezen

 

5 redenen waarom klanten ons kiezen

 

Bouwvriendelijk ontwerpen bespaart tijd en geld

 

Zo speel ik als architect met licht en ruimte

 

 

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons!

 

    Neem contact op

    1. Naam

    2. Email

    3. Bericht

     

    architectenbureau in utrecht

     

    Ik zie uit naar ons gesprek!

     

    Maarten Nieuwenhuize
    Oprichter MN Architecten, Architectenbureau in Utrecht