Eigentijds bouwen in historische context Woonhuis Woonhuis duurzame woning

transformatie vrijstaande woning Culemborg

Dit project gaat over de volledige transformatie een vrijstaande woning op ‘Het Voorburg’ in Culemborg, tegenover de Kasteeltuin, waar ooit het kasteel van Culemborg stond.

 

De bestaande woning uit 1973 valt uit de toon in deze straat met bijna uitsluitend monumentale laat 19e-eeuwse huizen. Het huis dat er ooit stond is in 1973 gesloopt om plaats te maken voor de woning die er nu staat.

 

Het ontwerp van de transformatie refereert qua vorm sterk aan het huis dat ooit op deze plek stond, met het uitspringende volume met kap aan de voorzijde. De woning gaat nu meer relatie aan met de omgeving door een volledig nieuwe gemetselde (goed geïsoleerde) buitenschil in twee kleuren metselwerk en een nieuwe gevelindeling. De lichtere rollagen refereren aan de spekbanden van de aangrenzende panden.

 

Er zijn ook uitbreidingen aan de achterzijde, met een dakopbouw en een luchtige uitbouw met grote schuifdeuren en een hoog plafond. Achterin de tuin wordt een nieuw bijgebouw gerealiseerd. De woning krijgt isolatiewaarden conform nieuwbouw en zal verwarmd worden met een warmtepomp.

 

Het resultaat wordt een moderne, volledig verduurzaamde woning die beter past is deze straat.

Opdrachtgever:  particulier

Status: in uitvoering

Aannemer: Bouwbedrijf Eikelboom

Tags

culemborg, transformatie, verbouwing