Architectenbureau in Utrecht: 5 redenen waarom opdrachtgevers ons kiezen

Je wilt een unieke plek om te wonen, te leven of te werken. Voor het bouwen of verbouwen hiervan, is een goede samenwerking met een architectenbureau van cruciaal belang. Maar welk architectenbureau in Utrecht kies je? Er zijn er zo veel! Hierbij op een rij waar wij voor staan, zodat je snel kunt zien of we dezelfde dingen belangrijk vinden.

1. Binnen budget én op tijd

Heb je wel eens gevlogen met Ryanair-vlucht? Als het vliegtuig op tijd landt, dan draaien ze een vrolijke jingle met daarbij de melding: another on time flight with Ryainair! De Britse vliegtuigmaatschappij benadrukt hiermee dat je met hen voor een betaalbare prijs toch op tijd op je bestemming kunt komen. 


Waarom vertellen wij dit? Zijn we soms een low-cost-aanbieder in de architectenwereld? Nee dat zijn we niet. 

Wat wij wel zijn is een architectenbureau die alleen bouwvriendelijke ontwerpen maakt. Precies zoals het op de tekeningen staat. Wij  beloven niets wat niet uitgevoerd kan worden door de aannemer.  Want je kunt nog allerlei wilde wensen hebben voor jouw bedrijfspand of woning, als het voor de aannemer niet uitvoerbaar is dan wordt het een lang én een duur verhaal. Wij spreken de aannemers taal, waardoor er geen ruis op de lijn ontstaat. Hoe bijzonder of uniek onze ontwerpen ook zijn, ze zijn altijd passend. Letterlijk op maat. Dat komt omdat wij de regels van bouw kennen. Oprichter Maarten kan vanwege zijn studie MBO Bouwkunde bij wijze van spreken zelf bouwen mocht het nodig zijn. En kan met één blik op een ontwerp aangeven wat de mogelijkheden én onmogelijkheden zijn qua uitvoering. Het is de bouwkennis die wij in huis hebben die ervoor zorgt dat wij slimme, maakbare en krachtige gebouwen maken. 

Hierdoor krijg je een mooi gebouw of renovatie, binnen de tijd en budget opgeleverd. Yet another on time building by MN Architecten, zou je kunnen zeggen. 

Lees hier waarom het zo belangrijk is om zo te ontwerpen dat je binnen budget en tijd blijft.

 

2. Expert in Utrecht en omgeving

Wist je dat een goede architect behalve creatief en technisch een goede lobbyist moet zijn? Want bij bouwen en verbouwen komen nu eenmaal veel regels kijken. Al helemaal in ons land. De regels voor vergunningen zijn soms best streng, waardoor je het risico loopt geen vergunning voor de bouw te krijgen. En het bouwproject vertraging oploopt. De gemeente geeft namelijk niet zomaar voor elk plan een vergunning af.

Omdat wij al jarenlang een architectenbureau in Utrecht zijn, kennen wij de lokale bouwregels en de ambtenaren. Zowel binnen Utrecht stad, als daarbuiten. Zo hebben we diverse projecten uitgevoerd in Amersfoort, Arnhem, Doorn en Ede. Wij weten precies wat er nodig is om de vergunningen die nodig zijn om te bouwen aan te vragen. En kunnen jou daar ook over adviseren. Zodat jij snel weet waar je aan toe bent en je niet in de problemen komt, maar juist eerder jouw project in de realiteit kunt zien. 

Bekijk hier een aantal van onze projecten in Utrecht

Multifunctioneel Centrum Muziekplein Terwijde 

Samenvoeging woningen binnenstad Utrecht 

Verbouwing arbeiderswoning Tuinstraat

Verbouwing woning Weerdsingel

 

3. Tijdloos en eigentijds 

Wij zien een gebouw als de sokkel van het kunstwerk ‘het leven’. Als architect is het onze taak om de gebruiker en omgeving met elkaar te verbinden. Daarom stellen wij het comfort van de gebruiker centraal in onze ontwerpen. Wij hebben daar speciale aandacht voor wanneer het gaat om wonen en werken in historische gebouwen. Van een kerk tot een monumentale woning, wij laten het gebouw zoveel mogelijk in waarde, zonder dat de gebruiker moet inboeten op modern comfort. 

In de negentiende eeuw zijn er veel woningen gebouwd in Utrecht die nu in trek zijn bij de kopers.  Zo kochten Simone en Arthur een 19e-eeuwse woning aan de Singel in Utrecht die ze met onze hulp hebben verbouwd tot een ruime en moderne woning met veel licht. Lees hier hoe hun verbouwtips. Een andere woning (bouwjaar 1910) die wij naar de 21e eeuw brachten is een woning aan de Tuinstraat in Utrecht. De woning heeft een stuk meer licht en staat inmiddels ook in verbinding met de tuin.

Als een klant ons vraagt om een nieuw gebouw te maken, dan bedenken wij die zo zodat deze in de toekomst eventueel ook kan dienen voor een ander doel. We streven naar zo’n hoge kwaliteit, dat de gebouwen hopelijk ooit een monument kunnen worden omdat ze de jaren heen stand houden en aangepast kunnen worden en daardoor herbestembaar zijn.

4. Duurzaam en circulair


Volgens Babette Porcelijn, auteur van
De verborgen impact, kost de productie van bouwmateriaal voor één woning net zo veel energie als je in vijftien tot twintig jaar verstookt met je verwarming. Om de CO2-uitstoot van de hele Nederlandse bouw van woningen te compenseren, zouden we volgens haar elk jaar een bos moeten aanplanten ter grootte van half Nederland. 

Wij nemen als architectenbureau dit probleem erg serieus en bouwen waar mogelijk circulair. Hoe we dat aanpakken? Circulair bouwen is een kwestie van flexibel en creatief zijn, in plaats van kiezen voor gemak. Het is niet kiezen voor de makkelijker weg, maar voor de duurzame route. Het is een kwestie van de juiste contacten hebben, kennis hebben van de mogelijkheden en het vervolgens gewoon doen. De juiste ontwerphouding hebben is heel belangrijk bij circulair bouwen. Tijdens het ontwerpen van de  circulaire renovatie van woongroep Overhoop  leerden wij dat we onze architectonische visie steeds moest bevragen en aanpassen voor het grotere doel: milieuvriendelijk en duurzaam bouwen.

Hier lees je hoe wij circulair bouwen aanpakken als architectenbureau.

5. Met oog voor gezondheid en welzijn 


Gebouwen hebben een grotere invloed op ons fysieke en mentale welzijn dan je in eerste instantie zou denken. Diverse medische onderzoeken rondom lichamelijke en geestelijke gezondheid  tonen aan dat architectuur een grote rol speelt in het positief beïnvloeden van de gezondheid. In ziekenhuizen wordt de kennis over welzijn en omgeving al toegepast: daar is het extra belangrijk om een gezonde omgeving te creëren zodat mensen eerder herstellen van ziektes. Waarom niet al preventief hiermee aan de slag gaan, en zorgen dat we vitaler en gelukkiger leven in onze ruimtes? Dat kan al door slim om te gaan met de indeling van de ruimte, kleuren, routing, frisse lucht, temperatuur, en akoestiek. Zodat de combinatie daarvan bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de gebruikers en hun welzijn.

Wij nemen het gezondheidsaspect altijd mee in onze ontwerpen. Wij zullen jou, als je voor ons kiest, daarom ook uitdagen op thema´s als het binnenklimaat, sociaal contact, beweging, daglicht en een groene omgeving. In de brainstormsessies bij het maken van de ontwerpen kijken wij verder dan het ontwerp. Wij willen dat jij gelukkig bent op de plek die wij voor jou ontwerpen. Dat je gaat leven en werken in een gezonde, duurzame, en lichte ruimte, waar je je energiek en gelukkig voelt. 

Wil je zelf alvast aan de slag met gezonder wonen en werken? Lees dan hier ons blog over 5 manieren om jouw gezondheid positief te beïnvloeden met architectuur en hoe een gezond binnenhuisklimaat helpt als remedie tegen een winterdip, griep en verkoudheid.

Green Friday: spar met één van onze architecten over jouw (duurzame) bouwproject

architectenbureau in utrecht team

Wil jij jouw bouwproject of renovatie zo groen en circulair mogelijk insteken? Doe dan mee met onze Green Friday actie. Op vrijdagmiddag 26 november 2021 (Black Friday) ben je vanaf 15.00 uur welkom om jouw project mee te nemen naar ons kantoor. Wij geven jou dan tips om het project zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Onder het genot van een kopje koffie en pepernoten. Laat je van tevoren even weten hoe laat je langskomt, vul onderstaand contactformulier in of stuur een e-mail naar info@mn-architecten.nl.

Ik zie uit naar ons gesprek!

Maarten Nieuwenhuize
Oprichter MN Architecten, Architectenbureau in Utrecht

Kan ik je helpen?
Neem vrijblijvend contact op voor een kop koffie of voor meer informatie. Ik help je graag in een kennismakingsgesprek.
maarten@mn-architecten.nl+31 (0)30 207 20 25
Wil je meer informatie over hoe we jouw project op weg helpen?